8 βήματα για την τέλεια αίτηση - Uniperfect CALL ME BACK

    Please call
    me back!

    8 βήματα για την τέλεια αίτηση

    Σκέφτεσαι να κάνεις μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στο εξωτερικό και σχεδόν σε κάθε site πανεπιστημίου που βλέπεις και έχει ένα σωρό βήματα να ακολουθήσεις. Μην αγχώνεσαι αν ακολουθήσεις τα παρακάτω 8 βήματα θα φτάσεις πολύ κοντά στην τέλεια αίτηση. Ωστόσο, να θυμάσαι κάθε αίτηση είτε για πανεπιστήμιο είτε για δουλειά χρειάζεται να έχει δύο βασικά συστατικά: Συνοχή στην πληροφορία και ανάδειξη του κινήτρου σου. Πάμε να τα δούμε ένα ένα και θα δεις ότι δεν είναι τόσο βουνό!

    1. Κάνε έρευνα για το πρόγραμμα
      Πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία της αίτησή σου, κάνε έρευνα πάνω στο πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει. Ψάξε το πρόγραμμα σπουδών, τον τρόπο διδασκαλίας των μαθημάτων, τους καθηγητές, την έρευνα που γίνεται στο πανεπιστήμιο, τι έχουν κάνει οι απόφοιτοί του και δες αν σου ταιριάζουν όλα αυτά. Αν έχεις τη δυνατότητα, παρακολούθησε μια ενημερωτική συνάντηση ή μίλα με εγγεγραμμένους ή παλαιότερους φοιτητές για να αποκτήσεις μια καλύτερη εικόνα του προγράμματος.
    2. Κατανόησε τις προϋποθέσεις εισαγωγής
      Βεβαιώσου ότι έχεις διαβάσει αναλυτικά και έχεις σημειώσει κάπου χωριστά τις προϋποθέσεις εισαγωγής για το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του ελάχιστου μέσου όρου βαθμολογίας στο πρώτο πτυχίο σου, των βαθμολογιών σε standardized tests όπως το GMAT και το GRE και των τεστ γλωσσομάθειας όπως το IELTS. Αν δεν πληροίς κάποια από τις προϋποθέσεις, επικοινώνησε με το γραφείο υποδοχής για να δείτε αν υπάρχουν διαθέσιμες εξαιρέσεις ή εναλλακτικές λύσεις. Ενδέχεται να χρειαστεί να επαναλάβεις ένα τυποποιημένο τεστ, αν η ισχύς του έχει λήξει ή να βάλεις κάποιο τεστ γλωσσικής επάρκειας ως προς αποστολή (pending) στην αίτησή σου.
    1. Φτιάξε σωστό αρχείο και χρονοδιάγραμμα
      Σιγουρέψου ότι έχεις καταγράψει σωστά τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και προϋποθέσεις εισαγωγής για το πρόγραμμα γιατί θα ναι αρκετές πληροφορίες και μπερδεμένες σε διαφορετικά sites! Χρησιμοποίησε ένα Εxcel και το ημερολόγιό σου ώστε να ξέρεις μέχρι πότε να κάνεις τι και να μην αγχωθείς τελευταία στιγμή για τίποτα! Δημιούργησε φακέλους στον υπολογιστή ή και online για να βάζεις κάθε έγγραφο για την αίτηση σε κάθε πανεπιστήμιο.
    2. Δες τι “χαρτιά” χρειάζεσαι
      Μάζεψε τα πτυχία σου και τις βαθμολογίες σου. Ίσως κάποια πανεπιστήμια σου ζητήσουν και το απολυτήριο λυκείου σου. Δες αν χρειάζεσαι διαβατήριο καθώς η ταυτότητα κάποιες φορές δεν είναι αρκετή και το διαβατήριο είναι προαπαιτούμενο βήμα πριν προχωρήσεις στα υπόλοιπα βήματα των αιτήσεων. Να θυμάσαι πως ποτέ δεν θα σε κόψει κάποιο πανεπιστήμιο για κάποια αστοχία στα χαρτιά σου, ωστόσο, όσο πιο τακτοποιημένα και σωστά γίνεται εξ αρχής η διαδικασία τόσο λιγότερο τρέξιμο και χαμένος χρόνος.
    3. Απόκτησε ισχυρές συστατικές επιστολές
      Τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα απαιτούν τουλάχιστον δύο συστατικές επιστολές από ακαδημαϊκές ή επαγγελματικές συστάσεις. Επίλεξε άτομα που σε γνωρίζουν καλά και μπορούν να μιλήσουν για τις ικανότητες και τα δυνατά σημεία ως σπουδαστής ή επαγγελματίας. Φρόντισε να δώσεις στον εργοδότη, συνεργάτη ή καθηγητή σου αρκετό χρόνο για να γράψει την επιστολή και να τους παρέχεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Μπορείς ακόμα να δώσεις στις συστάσεις σου ένα αντίγραφο του personal statement και του βιογραφικού σου σημειώματος για να τους βοηθήσεις να γράψουν μια πιο λεπτομερή και συγκεκριμένη επιστολή.
    1. Υπόβαλε ένα αυθεντικό βιογραφικό σημείωμα
      Το βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να αναδεικνύει τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά σου επιτεύγματα και εμπειρίες. Θα πρέπει επίσης να είναι καλά οργανωμένο και ευανάγνωστο. Φρόντισε να συμπεριλάβεις πιθανές σχετικές έρευνες, δημοσιεύσεις ή παρουσιάσεις που έχεις κάνει. Εξέτασε το ενδεχόμενο να προσαρμόσεις το βιογραφικό σου σημείωμα στο πρόγραμμα για το οποίο υποβάλλεις αίτηση, τονίζοντας τις εμπειρίες και τις δεξιότητες που είναι ιδιαίτερα σχετικές με την εστίαση του προγράμματος. Να θυμάσαι πως οι αξιολογητές δεν σε γνωρίζουν οπότε δεν ξέρουν τι έχεις κάνει. Για αυτό καλό είναι να συζητήσεις με συμφοιτητές, συναδέλφους και counselors τι από όσα έχεις κάνει σου προτείνουν να συμπεριλάβεις.
    2. Ανάδειξε το κίνητρο σου μέσα από το personal statement
      Το personal statement είναι η ευκαιρία σου να παρουσιάσεις τα δυνατά σου σημεία, τις εμπειρίες, τις επιτυχίες και τους στόχους σου. Θα πρέπει να είναι καλογραμμένο, συνοπτικό και προσαρμοσμένο ειδικά στο πρόγραμμα για το οποίο υποβάλλεις αίτηση. Φρόντισε να τονίσεις τις σχετικές εμπειρίες και τα επιτεύγματά σου και να εξηγήσεις γιατί σε ενδιαφέρει να ακολουθήσεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Εξέτασε το ενδεχόμενο να συμπεριλάβεις πιθανές έρευνες ή έργα που έχεις ολοκληρώσει, καθώς και πιθανές προκλήσεις που έχεις ξεπεράσει στην ακαδημαϊκή ή επαγγελματική σου σταδιοδρομία. Σημαντικό είναι ακόμα να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες που έχει κάθε πανεπιστήμιο για το περιεχόμενο και την μορφή του personal statement αλλά και να αναφέρεσαι σε πληροφορίες που υπάρχουν στο βιογραφικό σου σημείωμα διατηρώντας την συνοχή στην πληροφορία!
    3. Δώσε προσοχή στη λεπτομέρεια
      Θα πρέπει να ελέγξεις αρκετές φορές την αίτησή σου για την ακρίβεια και την πληρότητά της. Βεβαιώσου ότι έχεις απαντήσει σε όλες τις απαιτούμενες ερωτήσεις και έχεις υποβάλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, όπως τη σφραγίδα της Χάγης και την αναλυτική βαθμολογία σου. Κάποια έγγραφα ενδέχεται να πρέπει να είναι μεταφρασμένα από κάποιον επαγγελματία. Υπόβαλε την αίτησή σου πριν από τη λήξη της προθεσμίας και επικοινώνησε με το γραφείο υποδοχής για να βεβαιωθείς ότι την έχουν παραλάβει. Κράτησε ένα αντίγραφο του υλικού της αίτησής σου για το αρχείο σου.Με αρωγό αυτά τα 8 βήματα μπορείς να αυξήσεις τις πιθανότητές σας να γίνεις δεκτή/ός στο πρόγραμμα της επιλογής σου. Το βασικότερο όλων όμως είναι να πιστέψεις ότι μπορείς, να προσπαθήσεις σκληρά και να σε οραματιστείς εκεί! Άλλωστε 0% πιθανότητες να τον μην τον/την δεχθούν έχει μόνο όποιος δεν αιτείται! Ζήτα βοήθεια, ξεκίνα νωρίς, εξοπλίσου με υπομονή και επιμονή, διασκέδασε το και πάμε για χαμό!