Quantity A
(x+2)(x-2)
Quantity B
[katex]\dfrac{-5(x^2-25)(x-1)}{(x+5)(x^2-6x+5)}[/katex]
Λύση (A):
Το Quantity A μπορεί να γραφεί ως x2 – 4.
Το Quantity B πρέπει να απλοποιηθεί.
Το x² -25 παραγοντοποιείται ως (x + 5)(x – 5) ενώ στον παρανομαστή το (x²-6x+5) αντίστοιχα σε (x – 1)(x – 5).
Άρα έχουμε :
[katex]\dfrac{-5(x^2-25)(x-1)}{(x+5)(x^2-6x+5)}[/katex] = [katex]\dfrac{-5(x+5)(x-5)(x-1)}{(x+5)(x-5)(x-1)}[/katex] = [katex]\dfrac{-5}{1}[/katex] = -5
Το Quantity B λοιπόν είναι σταθερά -5.
To Quantity A τώρα αφού x2 ≥ 0 [katex]\Rightarrow[/katex] x2 – 4 ≥ – 4
Επομένως το Quantity A θα είναι πάντα μεγαλύτερο.