MBA: What, Where and Why - Uniperfect CALL ME BACK

  Please call
  me back!

  MBA: What, Where and Why

  Αν επιθυμείς να αποκτήσεις κάποιο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στον τομέα των επιχειρήσεων, πιθανότατα θα έχεις σκεφτεί να κάνεις ένα MBA (Master of Business Administration). Τι ακριβώς όμως είναι το ΜΒΑ και γιατί χρειάζεται να σκεφτείς να το αποκτήσεις;

  Το ΜΒΑ είναι ένα πτυχίο μεταπτυχιακού επιπέδου που παρέχει στους φοιτητές μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση σε διάφορες πτυχές της διοίκησης επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών, του μάρκετινγκ, της λογιστικής, των operations και των ανθρώπινων πόρων (HR). Τα προγράμματα ΜΒΑ διαρκούν συνήθως ένα έως δύο χρόνια, αν και ορισμένα προγράμματα προσφέρουν επιλογές part-time ή online παρακολούθησης, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

  Το πτυχίο ΜΒΑ χαίρει μεγάλου σεβασμού στον επιχειρηματικό κόσμο και συχνά θεωρείται προϋπόθεση για την ανάληψη ηγετικών ρόλων σε διάφορους κλάδους. Οι απόφοιτοι ΜΒΑ διαθέτουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις που απαιτούνται για την ηγεσία ομάδων, του project management, την ανάλυση δεδομένων και τη λήψη στρατηγικών επιχειρηματικών αποφάσεων.

  Ποιος μπορεί να κάνει αίτηση για προγράμματα MBA; Σε γενικές γραμμές, όποιος έχει πτυχίο και ενδιαφέρεται να ακολουθήσει καριέρα στον τομέα των επιχειρήσεων μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποκτήσει ΜΒΑ. Αν και η κατοχή ενός πρώτου πτυχίου σχετικού με τις επιχειρήσεις μπορεί να είναι χρήσιμη, δεν είναι υποχρεωτική. Πολλά προγράμματα ΜΒΑ υποδέχονται φοιτητές από ένα ευρύ φάσμα ακαδημαϊκών υποβάθρων, συμπεριλαμβανομένων των θετικών και των ανθρωπιστικών επιστημών, όπως και των πολυτεχνικών σχολών.

  Ωστόσο, τα προγράμματα ΜΒΑ συνήθως απαιτούν από τους υποψηφίους να έχουν ένα ορισμένο επίπεδο εργασιακής εμπειρίας, που συχνά κυμαίνεται από δύο έως πέντε χρόνια. Ορισμένα προγράμματα ΜΒΑ μπορεί επίσης να απαιτούν από τους υποψηφίους να δώσουν το GMAT ή το GRE, δίνοντας έναν ελάχιστο βαθμό που θα πρέπει να γράψουν για να εξεταστεί η αίτησή τους. Ακόμα, κάποιο πανεπιστήμιο μπορεί να ζητά από τους υποψήφιους φοιτητές να παρακολουθήσουν προαπαιτούμενα μαθήματα και να συμπληρώσουν κάποια ECTS στη στατιστική, τα οικονομικά ή τη λογιστική πριν από την έναρξη του προγράμματος.

  Γιατί όμως θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να αποκτήσεις πτυχίο ΜΒΑ; Γενικά, η απόκτηση πτυχίου ΜΒΑ είναι μια έξυπνη επένδυση στο μέλλον σου. Είτε επιθυμείς να πάρεις κάποια προαγωγή, να αυξήσεις τον μισθό σου, να αλλάξεις κλάδο ή να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση, ένα ΜΒΑ μπορεί να σου παρέχει τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζεσαι για να επιτύχεις στον κόσμο των επιχειρήσεων. Η παρακολούθηση ενός ΜΒΑ παρέχει στους φοιτητές όχι μόνο ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας, αλλά προάγει επίσης την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη, βοηθώντας τους να αναπτύξουν την κριτική σκέψη, τις αναλυτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση πολύπλοκων επιχειρηματικών προκλήσεων.

  Ας δούμε αναλυτικά το τι μπορεί να σου προσφέρει ένα MBA:

  1. Επαγγελματική ανέλιξη
   Ένας από τους πιο προφανείς λόγους της επιδίωξης ενός ΜΒΑ είναι η επαγγελματική ανέλιξη. Πολλοί απόφοιτοι ΜΒΑ αναφέρουν ότι προάγονται σε ηγετικούς ρόλους ή λαμβάνουν προσφορές εργασίας με υψηλότερους μισθούς και καλύτερες παροχές σε σχέση με πριν. Οι εταιρίες δείχνουν να εμπιστεύονται τους απόφοιτους MBA για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις μιας οικονομίας που μεταβάλλεται συνεχώς.
  2. Δικτύωση
   Μέρος της ελκυστικότητας ενός προγράμματος ΜΒΑ είναι το τεράστιο δίκτυο ατόμων στο οποίο εκτίθεται κανείς. Τα προγράμματα ΜΒΑ προσφέρουν στους φοιτητές την ευκαιρία να δικτυωθούν με άλλους φοιτητές, αποφοίτους και μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού. Η οικοδόμηση επαγγελματικών σχέσεων και η δικτύωση στο πρόγραμμα είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική σου επαγγελματική επιτυχία. Αυτές οι διασυνδέσεις μπορεί να είναι πολύτιμες για την εύρεση ευκαιριών απασχόλησης, την έναρξη επιχειρηματικών συνεργασιών και την απόκτηση γνώσεων σε διάφορους κλάδους.
  3. Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων
   Ένα πρόγραμμα ΜΒΑ μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για την επιτυχία στις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κριτικής σκέψης, της επίλυσης προβλημάτων, της επικοινωνίας και της ηγεσίας. Τα soft skills, όπως η ομαδικότητα, η προσαρμοστικότητα και η επίλυση συγκρούσεων, έχουν γίνει έτσι χαρακτηριστικό γνώρισμα των επιτυχημένων αποφοίτων ΜΒΑ. Ως εκ τούτου, πολλά κορυφαία προγράμματα ΜΒΑ έχουν συμπεριλάβει αυτές τις δεξιότητες στο πρόγραμμα σπουδών τους, ενσωματώνοντας πρακτικά μαθήματα και βιωματικές ευκαιρίες που προωθούν την ανάπτυξή τους και δεν εστιάζουν μόνο στις επιχειρηματικές δεξιότητες (π.χ. μάρκετινγκ, χρηματοοικονομικά).
  4. Έμφαση στις διεθνείς επιχειρήσεις
   Τα προγράμματα ΜΒΑ έχουν προσαρμόσει τα προγράμματα σπουδών τους ώστε να περιλαμβάνουν μαθήματα που εστιάζουν στις διεθνείς επιχειρήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να μάθουν για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες σε διαφορετικούς πολιτισμούς και αγορές. Επιπλέον, τα προγράμματα ΜΒΑ προσφέρουν ευκαιρίες για πρακτική άσκηση σε πολυεθνικές εταιρείες και συμμετοχή σε διεθνή συμβουλευτικά projects. Αυτές οι εμπειρίες επιτρέπουν στους σπουδαστές να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία στην παγκόσμια αγορά και να αναπτύξουν ένα πιο συμπεριληπτικό mindset.
  5. Ανάπτυξη κριτικής σκέψης
   Άλλος ένας βασικός στόχος των προγραμμάτων ΜΒΑ είναι η ανάπτυξη κριτικά σκεπτόμενων ατόμων που μπορούν να εφαρμόζουν διάφορες επιχειρηματικές έννοιες σε πραγματικά σενάρια. Η προσέγγιση που υιοθετείται στα προγράμματα MBA είναι μαθητοκεντρική, καθώς οι φοιτητές αναλαμβάνουν την ευθύνη της μάθησής τους εντοπίζοντας, αναλύοντας και επιλύοντας σύνθετα επιχειρηματικά προβλήματα ανεξάρτητα ή σε ομάδες. Με τον τρόπο αυτό, οι φοιτητές αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, η αποτελεσματική επικοινωνία και η συνεργασία, οι οποίες είναι θεμελιώδεις για την επιτυχία σε επαγγελματικά περιβάλλοντα. Οι φοιτητές καλούνται να δουλέψουν πάνω σε πραγματικά case studies, γεγονός που τους καθιστά ικανούς να ευδοκιμήσουν αργότερα στα σύγχρονα επιχειρηματικά περιβάλλοντα.

  Πριν κάνεις αίτηση σε κάποιο πρόγραμμα MBA, είναι σημαντικό να κάνεις την έρευνά σου και να εξετάσεις προσεκτικά τις επιλογές σου ,ώστε να αποφασίσεις ποιο ταιριάζει σε εσένα, με βάση την προσωπικότητα και τις ανάγκες σου. Παρακάτω θα βρεις τη λίστα με 12 top rated MBAs για το 2023, σύμφωνα με την QS ( https://www.topuniversities.com ) , όπως και το τι κάνει το καθένα από αυτά διαφορετικό:

  1. Stanford Graduate School of Business: Το Stanford GSB βρίσκεται στην καρδιά της Silicon Valley και είναι γνωστό για την έμφαση που δίνει στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες βιωματικής μάθησης, όπως το Stanford Venture Studio, το οποίο βοηθά τους φοιτητές να ξεκινήσουν τις δικές τους νεοφυείς επιχειρήσεις.
  2. Harvard Business School: Ως μία από τις παλαιότερες και πιο διάσημες σχολές διοίκησης επιχειρήσεων στον κόσμο, το HBS είναι γνωστό για τη μέθοδο εστιασμένη σε case studies, η οποία περιλαμβάνει την ανάλυση πραγματικών επιχειρηματικών περιπτώσεων για την εκμάθηση πρακτικών δεξιοτήτων. Διαθέτει επίσης μεγάλο δίκτυο αποφοίτων και ισχυρή φήμη στον χρηματοοικονομικό κλάδο.
  3. Penn (Wharton): Το Wharton είναι γνωστό για την έντονη αναλυτική και ποσοτική εστίασή του, με ένα πρόγραμμα σπουδών που δίνει έμφαση στα χρηματοοικονομικά, την ανάλυση δεδομένων και τη διοίκηση. Διαθέτει επίσης μεγάλη ποικιλία μαθημάτων επιλογής και ευκαιρίες για βιωματική μάθηση, όπως το Wharton Small Business Development Center.
  4. HEC Paris: Το HEC είναι μια κορυφαία σχολή επιχειρήσεων στην Ευρώπη, με μεγάλη έμφαση στις διεθνείς επιχειρήσεις και ένα ποικιλόμορφο φοιτητικό σώμα. Προσφέρει μια σειρά εξειδικευμένων μεταπτυχιακών προγραμμάτων εκτός από το MBA, και έχει συνεργασίες με εταιρείες σε όλο τον κόσμο για έρευνα και πρακτική άσκηση.
  5. London Business School: Το LBS είναι μια άλλη κορυφαία ευρωπαϊκή σχολή διοίκησης επιχειρήσεων, με ισχυρή φήμη για τα χρηματοοικονομικά και ένα ποικιλόμορφο σώμα φοιτητών από περισσότερες από 100 χώρες. Προσφέρει μια ποικιλία προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων ενός Executive MBA και ενός Masters in Management, και διαθέτει πανεπιστημιούπολη στο Ντουμπάι καθώς και στο Λονδίνο.
  6. MIT (Sloan): Το Sloan είναι γνωστό για την εστίασή του στην τεχνολογία και την καινοτομία, με ένα πρόγραμμα σπουδών που συνδυάζει τη διοίκηση και τη μηχανική. Δίνει επίσης μεγάλη έμφαση στη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη και προσφέρει μια ποικιλία ευκαιριών βιωματικής μάθησης, όπως το Entrepreneurship and Innovation Track.
  7. IE Business School: Το IE είναι μια κορυφαία σχολή επιχειρήσεων στην Ισπανία, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Προσφέρει μια ποικιλία εξειδικευμένων μεταπτυχιακών προγραμμάτων εκτός από το MBA, και διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο διεθνών συνεργασιών για έρευνα και πρακτική άσκηση.
  8. Columbia Business School: Το CBS βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, δίνοντας στους φοιτητές πρόσβαση σε μεγάλη ποικιλία εταιρειών και βιομηχανιών. Διαθέτει ισχυρή φήμη στα χρηματοοικονομικά και το real estate, και προσφέρει μια ποικιλία εξειδικευμένων προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα Healthcare and Pharmaceutical Management Program.
  9. INSEAD: Το INSEAD είναι μια κορυφαία σχολή επιχειρήσεων με πανεπιστημιουπόλεις στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, δίνοντας στους φοιτητές μια παγκόσμια προοπτική. Προσφέρει ποικιλία εξειδικευμένων προγραμμάτων, όπως το Dual Degree MBA/MA in Diplomacy and International Affairs, και διαθέτει ισχυρό δίκτυο αποφοίτων.
  10. IESE Business School: Το IESE βρίσκεται στην Ισπανία και εστιάζει στην ηθική και την κοινωνική ευθύνη. Προσφέρει μια ποικιλία προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός Executive MBA και ενός Global Executive MBA, και έχει συνεργασίες με εταιρείες σε όλο τον κόσμο για έρευνα και πρακτική άσκηση.
  11. SDA Bocconi MBA: Το SDA Bocconi MBA είναι ένα μονοετές πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ηγεσίας, τις διεθνείς επιχειρήσεις και τη βιωσιμότητα. Έχει σχεδιαστεί για έμπειρους επαγγελματίες που θέλουν να επιταχύνουν την καριέρα τους και να αναπτύξουν τις ηγετικές τους ικανότητες. Το πρόγραμμα είναι γνωστό για την έντονη εστίασή του σε πραγματικές επιχειρηματικές προκλήσεις, με πρακτική προσέγγιση στη μάθηση.
  12. Esade MBA: Το Esade MBA είναι ένα πρόγραμμα διάρκειας 1 έτους που εστιάζει στην καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική ευθύνη. Έχει σχεδιαστεί για επαγγελματίες που θέλουν να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες και να γίνουν φορείς αλλαγής στους οργανισμούς τους. Το πρόγραμμα είναι γνωστό για την εστίασή του στη βιωματική μάθηση, με ευκαιρίες να εργαστείτε σε έργα πραγματικού κόσμου και να συνεργαστείτε με εμπειρογνώμονες του κλάδου.

  Παρακάτω θα βρεις και τα 2 top rated MBAs στην Ελλάδα:

  1. Alba Graduate Business School MBA:
   Κατά τη διάρκεια της τριακονταετούς ιστορίας του, το Alba MBA υπήρξε ένας πρωτοποριακός φορέας, βοηθώντας επαγγελματίες που βρίσκονται στις αρχές και στα μέσα της σταδιοδρομίας τους, να προωθήσουν την καριέρα τους σε ανώτερα διοικητικά επίπεδα ή να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.Το πρόγραμμα έχει ενσωματώσει τις διασυνδέσεις του Alba με την επιχειρηματική κοινότητα στο πρόγραμμα σπουδών του, χρησιμοποιώντας διάφορες μορφές μάθησης και χρησιμοποιώντας ακόμη περισσότερες πραγματικές περιπτώσεις. Έχει ενσωματώσει επίσης τη συμβολή επιχειρηματικών προσωπικοτήτων, επαγγελματιών και εμπειρογνωμόνων του κλάδου ως guest speakers, θέτοντας τη σχολή ως μέρος ενός συνολικού οικοσυστήματος μάθησης με αντίκτυπο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.Με την ένταξή σας στο Alba MBA, μπαίνετε στην οικογένεια περισσότερων από 2.000 αποφοίτων σε περισσότερες από 1.000 εταιρείες σε 51 χώρες.Το Alba MBA έχει δημιουργηθεί για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητών που έχουν πολυάσχολη και απαιτητική επαγγελματική ζωή. Έτσι το πρόγραμμα μπορεί να διαρκέσει από 10 (fulltime) έως 20 (parttime) μήνες. Η διδασκαλία και οι εξετάσεις διεξάγονται στην Αγγλική γλώσσα.Το Alba MBA είναι το ιδανικό πρόγραμμα, εάν:1) Επιθυμείτε να αλλάξετε πορεία σταδιοδρομίας (κλάδο ή λειτουργία)
   2) Σχεδιάζετε να προωθήσετε την καριέρα σας σε διοικητικές θέσεις και να διαχειριστείτε ανθρώπους
   3) Είστε επιστήμονας χωρίς προηγούμενο επιχειρηματικό υπόβαθρο (π.χ. μηχανικός, γιατρός, ερευνητής) και θέλετε να εξελιχθείτε σε επιχειρηματία
   4) Είστε επιχειρηματίας με όραμα να δημιουργήσετε επιχειρηματική αξία, έτοιμοι να αξιοποιήσετε επιχειρηματικές ευκαιρίες
   5) Προέρχεστε από οικογενειακή επιχείρηση και πρόκειται να αναλάβετε νέες ευθύνες ή σκοπεύετε να αναπτύξετε την επιχείρησή σας.
  1. Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) ΜΒΑ:
   Το ΜΒΑ του ΟΠΑ είναι το πρώτο Πρόγραμμα MBA στην Ελλάδα με ιστορία τεσσάρων δεκαετιών και υποστηρίζεται από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και το Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας.Το Πρόγραμμα προετοιμάζει αποφοίτους με ευρείες γνώσεις και δεξιότητες και απευθύνεται σε πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που επιδιώκουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, χωρίς να έχουν προϋπηρεσία μετά τη λήψη του βασικού τους πτυχίου. Το Πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από μία πολύμορφη, δημιουργική και δυναμική εκπαιδευτική βάση, καθώς οι φοιτητές και φοιτήτριές του προέρχονται από σχολές διαφορετικών γνωστικών πεδίων. Συγκεκριμένα, γίνονται δεκτοί απόφοιτοι από σχολές όπως: Πολυτεχνείο, Φυσικό, Μαθηματικό, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Νομική, Πολιτικές Επιστήμες, Φιλολογία, Λογιστική και Χρηματοοικονομική, κλπ., οι οποίοι επιδιώκουν να αποκτήσουν γνώσεις στο πεδίο «Διοίκηση Επιχειρήσεων». Παράλληλα, γίνονται δεκτοί στο Πρόγραμμα απόφοιτοι που έχουν σχετικές σπουδές, και επιθυμούν να εμβαθύνουν στο αντικείμενο και σε εξειδικευμένα θέματα.

   Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά μαθημάτων και διπλωματική εργασία και η διάρκεια του είναι 24 μήνες. Τα μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων είναι κοινά για όλους τους φοιτητές. Στο τρίτο εξάμηνο δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να εμβαθύνουν, σε γνωστικά αντικείμενα του άμεσου ενδιαφέροντος τους, μέσα από μαθήματα επιλογής.

   Η διδασκαλία, οι εξετάσεις και η έρευνα διεξάγονται στην Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα, ενώ η βιβλιογραφία είναι κατεξοχήν στην Αγγλική.

   

   

  Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα προγράμματα ΜΒΑ μπορεί να είναι αρκετά ανταγωνιστικά, με πολλά κορυφαία προγράμματα να δέχονται μόνο ένα μικρό ποσοστό υποψηφίων. Για να βελτιώσεις τις πιθανότητές σου να εισαχθείς σε ένα πρόγραμμα ΜΒΑ, είναι χρήσιμο να έχεις ένα ισχυρό ακαδημαϊκό background προπτυχιακών σπουδών, σχετική εργασιακή εμπειρία και μια καλογραμμένη έκθεση αίτησης. Τέλος, θυμήσου ότι θα πρέπει να περάσεις μια διαδικασία συνεντεύξεων στα περισσότερα προγράμματα και ότι υπάρχουν διάφορα rounds στα οποία εξετάζονται οι αιτήσεις. Για αυτό το λόγο, όσο νωρίτερα κάνεις αίτηση, τόσο μεγαλύτερη ευελιξία έχεις στην επιλογή.