Σπουδές στην Ολλανδία - Uniperfect CALL ME BACK

  Please call
  me back!

  Σπουδές στην Ολλανδία

  Λίγα λόγια για την Ολλανδία

  Η Ολλανδία, επίσης γνωστή ως Κάτω Χώρες, αποτελεί μια χώρα που βρίσκεται στη δυτική Ευρώπη και χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό μοναδικής φυσικής ομορφιάς, πλούσιας ιστορίας και σύγχρονου πολιτισμού. Οι Ολλανδοί φημίζονται για την φιλοξενία και η κοινωνία τους είναι πολυπολιτισμική με ποικίλες εκδηλώσεις, φεστιβάλ και μουσεία. Η Ολλανδία έχει επίσης εξαιρετική ποιότητα στον τομέα της εκπαίδευσης, με πολλά πανεπιστήμια και κολέγια να έχουν προοδευτική προσέγγιση και να είναι καινοτόμα, χαρακτηριστικά που την καθιστούν μια ελκυστική επιλογή για φοιτητές από όλο τον κόσμο. Η οικονομία της είναι ισχυρή και βασίζεται στην εξωστρέφεια, το εμπόριο και την τεχνολογία δίνοντας πολλές ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης στους νέους.

  νάπτυξης στους νέους.

  Γιατί να σπουδάσω στην Ολλανδία;

  Η Ολλανδία αναδεικνύεται ως εξαιρετική επιλογή για φοιτητές που αναζητούν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και μια πολυπολιτισμική εμπειρία. Τα πανεπιστήμια και τα κολέγια της χώρας, γνωστά για την αξιοσημείωτη ποιότητά τους, προσφέρουν προγράμματα σπουδών σε διάφορους τομείς στα αγγλικά, ενώ η εμπλοκή στην πρακτική εκπαίδευση ενισχύει τις δεξιότητες των φοιτητών.

  Η πολυπολιτισμική κοινωνία, οι ποικίλες πόλεις και η ευκολία στην κινητικότητα σε άλλα μέρη της Ευρώπης προσδίδουν διασκεδαστικές αλλά και εκπαιδευτικές διαστάσεις στη φοιτητική ζωή. Επιπλέον, η Ολλανδία υιοθετεί προοδευτική προσέγγιση προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία, παρέχοντας μια περιβαλλοντικά και τεχνολογικά προηγμένη εκπαιδευτική εμπειρία στους φοιτητές.

  Πώς γίνονται οι αιτήσεις στην Ολλανδία;

  Πρώτο βήμα της υποβολής των αιτήσεων είναι η κατοχύρωση των στοιχείων σου μέσω της σελίδας Studielink (https://www.studielink.nl/). Έπειτα, υποβάλλεις την αίτηση απευθείας στο πανεπιστήμιο της επιλογής σου, παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες και ανεβάζοντας τα αντίστοιχα έγγραφα. Η πλειοψηφία των ολλανδικών πανεπιστημίων λειτουργούν με το σύστημα rolling admissions, όπου κάθε αίτηση εξετάζεται όταν υποβάλλεται, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία για όλους. Για αυτό και μια πρώιμη υποβολή αιτήσεων, στο χρονικό πλαίσιο μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, αυξάνει την πιθανότητα να γίνεις αποδεκτός, καθώς οι θέσεις γεμίζουν σταδιακά.

  Επειδή πρέπει να έχεις όλα τα απαραίτητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων μεταφρασμένων αναλυτικών βαθμολογιών, scores για IELTS, GMAT ή GRE, βιογραφικό, συστατικές επιστολές και personal statement, είναι σημαντικό να ξεκινήσεις την προετοιμασία 3-4 μήνες πριν την υποβολή της αίτησης.

  Τι τεστ θα χρειαστώ για να γίνω δεκτός;

  Οι απαιτήσεις για τα τεστ που χρειάζεται να υποβάλλεις σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ολλανδία εξαρτώνται από το εκάστοτε πρόγραμμα και το πανεπιστήμιο που επιλέγεις. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά τεστ που μπορεί να σου ζητηθούν ανάλογα με τον τομέα σπουδών. Κάποια από αυτά είναι:

  • IELTS (International English Language Testing System): Συνήθως απαιτείται ως πιστοποίηση του επιπέδου γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Πολλά πανεπιστήμια θέλουν ένα ελάχιστο σκορ για να γίνεις δεκτός.
  • TOEFL (Test of English as a Foreign Language): Ένα άλλο τεστ για την αξιολόγηση της αγγλικής γλώσσας, είναι επίσης δεκτό από πολλά πανεπιστήμια.
  • GMAT (Graduate Management Admission Test) ή GRE (Graduate Record Examination): Ορισμένα προγράμματα, ιδίως στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων ή των επιστημών, ενδέχεται να απαιτούν αυτά τα τεστ, τα οποία ενδυναμώνουν και την αίτηση.

  Είναι σημαντικό να ελέγξεις τις ακριβείς απαιτήσεις για το πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου ή να επικοινωνήσεις με το admissions office για να λάβεις σαφείς πληροφορίες. Επίσης, να σημειωθεί ότι ορισμένα προγράμματα μπορεί να αξιολογούν και άλλες πτυχές της αίτησής σου, όπως για παράδειγμα την εργασιακή εμπειρία.

  Ποιά είναι τα δίδακτρα για τις σπουδές μου και πόσο είναι το μέσο κόστος ζωής;

  Τα δίδακτρα για σπουδές στην Ολλανδία ποικίλουν ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών και το πανεπιστήμιο. Συνήθως, τα δίδακτρα για Έλληνες φοιτητές φτάνουν στο ύψος των 2000 ευρώ ανά έτος. Μπορείς ωστόσο να εξασφαλίσεις κάποια υποτροφία από το ολλανδικό κράτος ή συνεργαζόμενα με το πανεπιστήμιο ιδρύματα καθώς επίσης και σχετικά επιδόματα. Πολύ γνωστές κρατικές επιχορηγήσεις αποτελούν το Education Executive Agency (DUO) και το Huurtoeslag.

  Όσον αφορά το μέσο κόστος ζωής, αυτό εξαρτάται από την τοποθεσία και τον τρόπο ζωής. Σε γενικές γραμμές το κόστος ανέρχεται περίπου στα 800 έως 1.200 ευρώ τον μήνα για καθημερινά έξοδα, περιλαμβανομένης της στέγασης, των τροφίμων, των μετακινήσεων και άλλων εξόδων. Οι πόλεις όπως Άμστερνταμ και Ουτρέχτη μπορεί να είναι πιο ακριβές σε σχέση με άλλες περιοχές. Πάντως, η Ολλανδία συνήθως προσφέρει ευκαιρίες για μερική απασχόληση για τους φοιτητές, βοηθώντας έτσι στην κάλυψη των εξόδων ζωής.

  Τα δημοφιλέστερα Πανεπιστήμια στην Ολλανδία με Requirements και Δίδακτρα; 

  Πανεπιστήμια Requirements Δίδακτρα
  Rotterdam School of Management (RSM) Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο

  GMAT score: Required minimum 600

  IELTS score: 7

  Βιογραφικό

  Personal Statement

  €2,530 ανά έτος
  Erasmus School of Economics Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο

  IELTS score: 6.5

  Βιογραφικό

  Personal Statement

  2314 ανά έτος
  University of Amsterdam (UvA) Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο (κάποια προγράμματα απαιτούν ελάχιστο βαθμό 7)

  GMAT score: Required minimum 560 ή 620 αναλόγως το πρόγραμμα

  GRE score: Required minimum Quant 152 ή 155 αναλόγως το πρόγραμμα

  IELTS score: 6.5 (για σπουδές σε Law ή Humanities συνήθως απαιτείται 7)

  Βιογραφικό

  Personal Statement

  €2,314 ανά έτος
  Delft University of Technology (TU Delft) Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο (με βαθμό ανώτερο του 7, που σχετίζεται με το master)

  GRE score: Required minimum Quant 163, Verbal 154, Analytical Writing 4

  IELTS score: 7

  Βιογραφικό

  Personal Statement

  €2,314 ανά έτος
  Tilburg University Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο

  GMAT score: Required minimum 550 για business αντικείμενα (Το International Management απαιτεί min GMAT score 600)

  GRE score: Required minimum Quantitative Reasoning 160 για ορισμένα αντικείμενα

  IELTS score: 6.5

  Βιογραφικό

  Personal Statement

  €2,314 ανά έτος
  Vrije Universiteit Amsterdam (VU) Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο

  IELTS score: 6.5

  Βιογραφικό

  Personal Statement

  €2,314 ανά έτος
  Eindhoven Institute of Technology Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο

  IELTS score: 6.5

  Βιογραφικό

  Personal Statement

  €2,314 ανά έτος
  University of Leiden Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο

  IELTS score: 6.5 (Ωστόσο για προγράμματα που ανήκουν σε Social & Behavioural Sciences απαιτείται 7)

  Βιογραφικό

  Personal Statement

  €2,314 ανά έτος
  University of Groningen Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο

  GMAT score: 600

  IELTS score: 6.5 (Για σπουδές σε Law απαιτείται 7)

  Βιογραφικό

  Personal Statement

  €2,314 ανά έτος
  Wageningen University & Research Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο (με βαθμό ανώτερο του 7)

  IELTS score: 6 ή 6.5 (αναλόγως το πρόγραμμα)

  Βιογραφικό

  Personal Statement

  €2,314 ανά έτος
  Utrecht University Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο

  IELTS score: 6

  Βιογραφικό

  Personal Statement

  €2,314 ανά έτος
  Maastricht University Πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο

  GMAT score: 550

  IELTS score: 6

  Βιογραφικό

  Personal Statement

  €2,314 ανά έτος