Ξεκλειδώνοντας το IELTS - Uniperfect CALL ME BACK

  Please call
  me back!

  Ξεκλειδώνοντας το IELTS

  Το IELTS (International English Language Testing System) είναι ένα ευρέως αναγνωρισμένο τεστ γλωσσομάθειας για άτομα που τα Αγγλικά δεν είναι η μητρική γλώσσα τους. Η εξέταση έχει σχεδιαστεί για να αξιολογεί τη γλωσσική ικανότητα των υποψηφίων που θέλουν να να εργαστούν και να μεταναστεύσουν σε αγγλόφωνες χώρες ή να σπουδάσουν σε κάποιο αγγλόφωνο πρόγραμμα. Ας συζητήσουμε λεπτομερώς για το IELTS, συμπεριλαμβάνοντας τη δομή της εξέτασης, το σύστημα βαθμολόγησης και κάποιες συμβουλές για την προετοιμασία.

  Πως να ξεκλειδώσεις το IELTS! ft. Alex Christodoulou

  Πως να ξεκλειδώσεις το IELTS! ft. Alex Christodoulou

  Αν έχεις απορίες σχετικά με το IELTS τότε αυτό το video podcast είναι ιδανικό για σένα!

  Ο Άλεξ είναι IELTS instructor στο UNIPERFCT με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία και μοιράζεται μαζί μας όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται να γνωρίζεις πριν την έναρξη της προετοιμασίας σου. Παρακολουθώντας το video podcast θα μάθεις για τη δομή και την εμπειρία της εξέτασης του IELTS, tips που θα σε βοηθήσουν να βελτιωθείς στα διαφορετικά sections του test καθώς και σε ποια σημεία πρέπει να προσέχεις.

  Δομή της εξέτασης του IELTS

  Η εξέταση IELTS διατίθεται σε δύο μορφές: Academic & General Training. Η έκδοση Academic προορίζεται για υποψηφίους που θέλουν να σπουδάσουν σε κάποιο αγγλόφωνο πανεπιστημιακό πρόγραμμα, ενώ η έκδοση General Training προορίζεται για υποψηφίους που θέλουν να εργαστούν ή να μεταναστεύσουν σε αγγλόφωνη χώρα.

  Και οι δύο εκδόσεις της εξέτασης IELTS αποτελούνται από τέσσερις ενότητες: Listening, Reading Writing και Speaking. Οι ενότητες Listening και Speaking είναι ίδιες και για τις δύο εξετάσεις, ενώ οι ενότητες Reading και Writing διαφέρουν ελαφρώς ως προς το περιεχόμενο και το επίπεδο δυσκολίας. Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν αν θα εξεταστούν για το IELTS γραπτώς ή computer-based.

  IELTS Difficulty Levels

  Ξεκλειδώνοντας το IELTS

  Reading

  Η ενότητα Reading αποτελείται από τρία αποσπάσματα με συνολικά 40 ερωτήσεις που πρέπει να συμπληρωθούν σε 60 λεπτά. Οι ερωτήσεις περιλαμβάνουν συμπλήρωση κενών, θέματα πολλαπλής επιλογής, σύντομες απαντήσεις σε ανοιχτές ερωτήσεις κ.ά. Εξετάζονται ικανότητες όπως η αναγνώριση του γενικού νοήματος και των κύριων ιδεών του κειμένου, αλλά και έμμεσα μηνύματα, γνώμες και στάσεις του συγγραφέα.

  Listening

  Η ενότητα Listening αποτελείται από δύο ηχογραφημένες συνομιλίες και δύο μονολόγους και οι υποψήφιοι πρέπει να απαντήσουν σε 40 ερωτήσεις μέσα σε 30 λεπτά. Οι ερωτήσεις μπορεί να είναι πολλαπλής επιλογής, αντιστοίχιση, συμπλήρωση κενών κ.ά. Στο Listening αξιολογούνται ποικίλες δεξιότητες, όπως η κατανόηση των κύριων ιδεών, πραγματικών στοιχείων που άπτονται των λεπτομερειών κάθε ενότητας, όπως επίσης στάσεων και απόψεων του ομιλητή. Εδώ εξετάζεται όχι μονο η κατανόηση ηχητικού κειμένου αλλα και η δυνατότητα συγκράτησης και σύνθεσης στοιχείων όσο και η διάκριση ανάμεσα σε πληροφορίες ζωτικής η μη σημασίας.

  Speaking

  H ενότητα Speaking αποτελείται από μια προσωπική συνέντευξη με έναν εξεταστή που διαρκεί μεταξύ 11 και 14 λεπτών. Τα κριτήρια βαθμολόγησης έχουν να κάνουν με την ευφράδεια, τη συνοχή, το επίπεδο λεξιλογίου και γραμματικής και την προφορά του εξεταζόμενου. Η εξέταση είναι διαδραστική και η συζήτηση με τον εξεταστή αρκετά ρεαλιστική. Αξιολογείται πόσο καλά μπορεί ο εξεταζόμενος να μιλήσει εκτενώς για ένα συγκεκριμένο θέμα χρησιμοποιώντας την κατάλληλη γλώσσα, να οργανώσει τις ιδέες του με συνοχή, να εκφράσει τις απόψεις του και να συζητήσει με τον συνομιλητή του.

  To Speaking εξετάζεται σε 3 μέρη. Στο πρώτο μέρος, ο εξεταζόμενος παρουσιάζει τον εαυτό του, προκειμένου να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του αλλά και να χαλαρώσει και να μιλά φυσικά. Στο δεύτερο μέρος δίνεται μια κάρτα με μια ερώτηση στον υποψήφιο και ο ίδιος έχει 1 λεπτό να προετοιμαστεί και να κρατήσει σημειώσεις. Αφού τοποθετηθεί για 1-2 λεπτά, ο εξεταστής του κάνει άλλες 2 ερωτήσεις σχετικές με το θέμα. Στο τρίτο μέρος, ο εξεταστής κάνει κι άλλες ερωτήσεις και δίνει την ευκαιρία στον εξεταζόμενο να συζητά για πιο αφηρημένα θέματα και ιδέες.

  Writing

  Τέλος, στο κομμάτι του Writing οι εξεταζόμενοι πρέπει να γράψουν 2 εκθέσεις μέσα σε 60 λεπτά. Και στα δύο θέματα εξετάζεται πόσο καλά ο υποψήφιος οργανώνει τις ιδέες και τις σκέψεις του, απαντά κατάλληλα και εντός θέματος σε μια ερώτηση και χρησιμοποιεί σωστή γραμματική όπως επίσης υψηλό και επίσημο λεξιλόγιο.

  Τα 2 tasks του Writing διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους. Στο πρώτο task, δίνεται ένα γράφημα, ένας χάρτης, ένας πίνακας, ένα διάγραμμα ή ένας συνδυασμός των ανωτέρω και οι εξεταζόμενοι έχουν να περιγράψουν, να εξηγήσουν ή να συνοψίσουν τις πληροφορίες με δικά τους λόγια. Στο δεύτερο task, ζητείται μια έκθεση έκφρασης απόψεων και επιχειρημάτων πάνω σε ένα ζήτημα. Τα θέματα είναι ενδιαφέροντα και εύκολα στην κατανόηση.

  Σύστημα βαθμολόγησης

  Η εξέταση IELTS χρησιμοποιεί ένα σύστημα βαθμολόγησης κλίμακας 1-9 για την αξιολόγηση της γλωσσικής επάρκειας των υποψηφίων. Κάθε βαθμός αντιστοιχεί σε ένα επίπεδο ικανότητας, που κυμαίνεται από το 1 (μη χρήστης) έως το 9 (ειδικός). Η συνολική βαθμολογία είναι ο μέσος όρος των βαθμολογιών που λαμβάνονται στις τέσσερις ενότητες.

  Μια βαθμολογία 6,5 ή υψηλότερη θεωρείται γενικά επαρκής για τα περισσότερα πανεπιστήμια και προγράμματα μετανάστευσης, ενώ ορισμένα ανταγωνιστικά προγράμματα μπορεί να απαιτούν υψηλότερη βαθμολογία. Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στους βαθμούς που ζητούνται, καθώς ένα πανεπιστήμιο μπορεί να ζητά έναν μέσο όρο από έναν βαθμό και πάνω, αλλά να θέτει ως ελάχιστο και έναν βαθμό για τις 4 επιμέρους ενότητες. Για παράδειγμα, μπορεί να ζητείται ένας μέσος όρος 6,5, ενώ παράλληλα κανένας επιμέρους βαθμός να μην είναι κάτω από 6.

  Ξεκλειδώνοντας το IELTS

  Συμβουλές προετοιμασίας

  Η προετοιμασία για τις εξετάσεις IELTS απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και αφοσίωση. Παρακάτω θα βρεις ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το τεστ:

  • Εξοικειώσου με τη μορφή της εξέτασης. Η γνώση της μορφής και της δομής της εξέτασης μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς αποτελεσματικά τον χρόνο σου κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
  • Επικεντρώσου στις αδυναμίες σου. Εντόπισε τα αδύνατα σημεία σου και επικεντρώσου στη βελτίωσή τους. Αν δυσκολεύεσαι με την ενότητα Writing, για παράδειγμα, εξασκήσου σε αυτό και γράψε όσο περισσότερες εκθέσεις μπορείς.
  • Μη δώσεις την εξέταση αν δε νιώθεις έτοιμη/ος! Αν βλέπεις ότι δεν πιάνεις τους βαθμούς που ζητούνται σε κάποια ενότητα, προετοιμάσου κι άλλο με τη βοήθεια και υποστήριξη του instructor σου.
  • Στο Speaking και στο Writing, προσπάθησε να αποφύγεις κλισέ λέξεις και φράσεις που έχεις αποστηθίσει (π.χ. “Double edged sword”, “I pen down by saying”).
  • Αν δώσεις την εξέταση computer-based, δώσε προσοχή στα typos! Ακόμα κι αν γράψεις κάτι κατά λάθος, όπως να σου ξεφύγει ένα γράμμα, θα μετρήσει ως ορθογραφικό λάθος.
  • Μη δώσεις υπερβολική έμφαση στους βαθμούς. Το IELTS είναι ένα τεστ γλωσσικής επάρκειας. Σε αντίθεση με άλλα standardized tests, μια υψηλότερη βαθμολογία από αυτή που ζητείται δεν ενδυναμώνει περισσότερο την αίτησή σου. Στόχευσε να πετύχεις την απαιτούμενη βαθμολογία και επικεντρώσου εξίσου και στις υπόλοιπες διαδικασίες για την προετοιμασία της αίτησής σου!

  Συμπέρασμα

  Η εξέταση IELTS αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο για τους μη γηγενείς ομιλούντες της αγγλικής γλώσσας και χρήστες της ώς ξένης γλώσσας που θέλουν να σπουδάσουν σε κάποιο αγγλόφωνο πρόγραμμα σπουδών ή να εργαστούν και να μεταναστεύσουν σε μια αγγλόφωνη χώρα. Κατανοώντας τη μορφή της εξέτασης και το σύστημα βαθμολόγησης και ακολουθώντας τις συμβουλές προετοιμασίας του instructor σου, μπορείς να πετύχεις τις ζητούμενες βαθμολογίες και βρεθείς ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση των στόχων σου.

  Επικοινώνησε μαζί μας για να σε βοηθήσουμε να πετύχεις τους στόχους σου στο IELTS!